Mietin
 yhtenä päivänä, että mihin voisin käyttää kaljamaltaita, joita on 
melkein koko pussillinen kaapissa. Selailin kokkikirjojani ja törmäsin 
tähän ohjeeseen. Seuraavana päivänä aloin tuumasta toimeen ja leivoin 
sämpylät hyvän ystäväni ollessa kylästelemässä luonani. Paahtaessani 
kaljamaltaita tuoksu oli sen mukainen ja ystäväni totesi, että mitä 
kaljaleipää minä teen. Ehkäpä juuri sitä, mutta lopputulos on taatusti 
aromien arvoinen!
Mallas
 tuo juuri sopivasti makua sämpylöihin ja niiden rakenne on todella 
pehmeä ja kuohkea! Eikun vaan paahtamaan kaljamaltaita!

Noin 20 kpl
1 dl kaljamallasta
5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja
Paahda kaljamaltaita kuivalla teflonpannulla hetken aikaa. Nosta jäähtymään.
Murenna
 hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen vesi-maitoseos. Lisää 
joukkoon suola, hunaja ja kaljamaltaat. Alusta taikina jauhojen kanssa 
löysäksi. Anna kohota noin tunnin ajan. 
Ripottele
 leivinalustalle runsaasti jauhoja ja kumoa löysä taikina varovasti 
jauhojen päälle.  Älä vaivaa, etteivät ilmakuplat hajoa. Taputtele 
taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin suorakaiteen muotoiseksi levyksi. 
Leikkaa taikina ensin viideksi suikaleeksi ja suikaleet samankokoisiksi 
paloiksi. 
Nostele
 palat leivinpaperoidulle uunipellille. Paista sämpylöitä 250 asteessa 
noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä peittämättä, jotta kuoresta 
tulee rapea.
 
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti