Lappilaisuus kulkee veressä, minne ikinä elämänpolku viekään. Vaikka tällä hetkellä asuinpaikkani sijaitsee jossain muualla kuin Pohjois-Suomessa, ovat juureni tiukasti Lapissa ja aika ajoin veri vetää pohjoiseen. Tämä resepti on kulkenut suvussa ja se on saanut arvostetun paikan suvun kahvipöytien kahvileipänä. Resepti on lähtöisin jo edesmenneeltä Aili-mummoltani. Hän eli Rajalan kylässä, joka sijaitsee noin 40 kilometriä pohjoiseen Sodankylästä.
Kampanisuista löytyy varmasti yhtä monta eri versiota kuin on kampanisun leipojiakin. Nämä kampanisut eivät ole sokerittomia eikä munattomia, mutta ne vievät kielen mennessään. Suvun vinkkinä annan vielä seuraavan ohjeen. Kampanisujen makuun voi hakea erilaisia vivahteita, esimerkiksi korvaamalla kermaviilin piimällä/ maitorahkalla tai lisäämällä/ vähentämällä sokerin määrää.
Hyväksi nisun leipojaksi oppii vain leipomalla, joten ei muuta kuin harjoittamaan taikinakämmentä niin makumatka Lappiin voi alkaa.
Hyväksi nisun leipojaksi oppii vain leipomalla, joten ei muuta kuin harjoittamaan taikinakämmentä niin makumatka Lappiin voi alkaa.
Ohje on reilun kokoinen, mutta puolittamalla ohjeen saa noin kolmisen pellillistä nisuja.
5 dl sokeria
500 g voita
3 munaa
2 prk kermaviiliä
n. 14 dl vehnäjauhoja (vähän yli kilo)
2 tl leivinjauhetta (kukkurallisia)
1 tl ruokasoodaa (kukkurallinen)
Vatkaa sokeri ja pehmeä voi vaahdoksi. Lisää joukkoon munat ja kermaviili. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
Kumoa taikina hyvin jauhoitetulle leivinalustalle ja kauli kaulimella noin puolen sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä kolme sakaraisia tai neljä sakaraisia "kampoja". Nostele "kammat" leivinpaperoidulle pellille ja "väännä kammat hymyilemään" niin, että sakaroiden väliin jää tilaa. Näin sakarat eivät kohoamisen seuraksena yhdisty.
Tässä ovat "hymyilevät kammat" menossa uunin lämpöön.
Paista 250 asteessa, kunnes ovat saaneet hieman väriä pintaan.
Keitä kahvit ja maista palanen Lappia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti