torstai 26. joulukuuta 2013

Appelsiini-tiikerikakku

Tässä vielä jouluinen kuivakakun ohje joulun pyhiksi. Olen aiemmin tehnyt useita kertoja äidin tiikerikakku-ohjeella tiikerikakkua. Tänä jouluna päätin muokata hieman raikkaammaksi kyseistä reseptiä. 
Kun olin valmistamassa taikinaa, raastoin appelsiinin kuorta taikinaan ennen hedelmän mehujen rutistamista. Mielestäni appelsiini raikastikin kakkua ja appelsiinin maku tuli vahvemmin esille kuin pelkän mehun voimalla olisi tullut. 
Tämä oli toki varsin turvallinen kokeilu, sillä mehän tiedämme suklaan ja appelsiinin harmonisesta ja sointuisesta makuliitosta...!

Kakkuviipaleiden kaverina kalapipareita!
Reilun kokoiseen vuokaan:
1,8 l

250 g voita

2 ½ dl sokeria

4 munaa

1 dl appelsiinin mehua
1 appelsiinin raastettu kuori

4 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria


2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl kuohukermaa


Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää joukkoon munat ja appelsiinin mehu ja kuori raasteena. Sekoita keskenään vehnäjauho, leivinjauhe sekä vaniljasokeri ja sekoita jauhoseos varovasti taikinaan.

Erota 1/3 taikinasta toiseen astiaan ja lisää siihen kaakaojauhe ja kerma. Sekoita nopeasti tasaiseksi.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka ja aloita kakun "kokoaminen". Tiputtele vuoan pohjalle ensin noin puolet vaaleasta taikinasta. (Laitan yleensä hiukka alle puolet vaaleasta taikinasta pohjalle, koska tykkään, että raita on melko ylhäällä kakkupalassa.) Tasoittele ensimmäinen kerros varovasti lusikalla. Tiputtele kaakaotaikina vaalean kerroksen päälle ja tasoittele sen pinta. Viimeiseksi tiputtele loput vaaleasta taikinasta vuokaan ja tasoittele sekin.

Pistele haarukalla tasaisin välimatkoin kakku ja tee vielä lopputasoitus ennen uuniin menoa.

Paista 175 asteessa tunnin ajan.

Puisella tikulla voi testata kuivakakun kypsyyttä. Mikäli taikinaa jää tikkuun, kun sen tökkää kakun sisälle, on kakku vielä raaka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti