On pitänyt jo monta vuotta laittaa kyseessä olevan resepti sörsseleihin, mutta se on unohtunut ja unohtunut aina uudelleen. Tämä kyseinen maalaissämpylä-resepti on muunnelma aiemmin kirjoitetusta maalaissämpylä (kaljaleipä) -ohjeesta. Alkuperäisiä "kaljaleipiä" ei ole tullut montaa kertaa tehtyä, johtuen osaksi kaljamaltaan kuumentamisesta syntyvästä aromaattisesta tuoksusta. Muistan ikuisesti kuinka ystäväni ilmaantuivat opiskelija-asuntooni kesken maltaiden kuumennuksen ja koko asuntoa täytti paahteinen oluen tuoksu. Aromaattisesta leivontasessiosta sämpylät saivatkin ansaitetusti nimen, kaljaleipä.
Tämä resepti on siis muunnos maltaisesta kaljaleivästä. Muutoin ohje on sama, mutta kaljamaltaat korvataan kaurahiutaleilla, jotka liotetaan kahvissa. Sämpylät saavat ihanasti mehevyyttä ja makua kaurasta ja kahvista.
Noin 20 kpl
1 dl kaurahiutaleita
kuumaa kahvia
5 dl vettä
1 dl maitoa
25 g hiivaa
1 rkl suolaa
2 rkl hunajaa
2 dl ruisjauhoja
n. 9 dl vehnäjauhoja
Mittaa kaurahiutaleet kahvikuppiin/mitta-astiaan, jonka vetoisuus on 2 dl. Kaada kaurahiutaleiden päälle kuumaa kahvia, että astia täyttyy. Anna kaurahiutaleiden turvota ja liota kahvissa noin kymmenisen minuuttia.
Murenna
hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen vesi-maitoseos. Lisää
joukkoon suola, hunaja ja kaurahiutale-kahviseos. Alusta taikina jauhojen kanssa
löysäksi. Anna kohota noin tunnin ajan.
Ripottele
leivinalustalle runsaasti jauhoja ja kumoa löysä taikina varovasti
jauhojen päälle. Älä vaivaa, etteivät ilmakuplat hajoa. Taputtele
taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin suorakaiteen muotoiseksi levyksi.
Leikkaa taikina ensin viideksi suikaleeksi ja suikaleet samankokoisiksi
paloiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti