Ystäväni pyysi minulta valmistujaiskakkua työpaikalle tarjottavaksi. Olin jo pidemmän aikaa miettinyt salmiakki mixerin kokeilua kakun kuorrutteeksi, joten tekaisin koekakun Haganolin ohjetta mukaillen. Koekakku ei kauan kerennyt vanhentua, kun kakun tilaajakin tuli hyväksymään tuotoksen. Niinpä tekaisin kuuden munan käärispohjan, josta tein pitkän kakun yhdellä tuhdilla täytekerroksella. Tämä kakku on ihanan mehevä muttei äklömakea. Suosittelen!
Pohja:
6 munaa
2 dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivijauhetta
Vatkataan
munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoitetaan kuivat aineet
keskenään ja lisätään siivilän läpi varovasti muna-sokerivaahtoon.
Sekoitetaan kevyesti tasaiseksi massaksi.
Levitetään
taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle ja paistetaan 225 asteessa
noin kahdeksan minuuttia. Kumotaan valmis pohja sokeroidun leivinpaperin
päälle ja annetaan jäähtyä.
Kostutus:
noin 2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa
Väliin:
2 dl maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
sokeria
1 rkl vaniljakreemijauhetta
sitruunamehua
400 g säilykepäärynöitä
Päälle (ja väliin) salmiakkikinuski:
1½ dl Apteekin salmiakki mixeriä
3 dl kuohukermaa
0,75 dl siirappia
1 ½ dl sokeria
Koristeluun:
noin 3 dl kermaa
sokeria
valkosuklaata sulatettuna
Mittaa salmiakkikinuskin aineet kattilaan. Sekoita, kunnes seos kiehahtaa ja jatka
keittämistä miedolla lämmöllä ilman kantta. (voit pyöräyttää kattilan
sisäreunaa veitsellä, jossa on nokare voita, ei kiehu yli). Pyöräyttele
seosta usein, kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä.
Leikkaa kakkupohja kahteen osaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahkaan. Mausta sokerilla, valniljakreemijauheella ja
sitruunamehulla. Paloittele päärynät.
Kostuta pohjalevy vaniljamaidolla. Levitä pohjalevyn päälle kerros
päärynöitä, kermarahka sekä kevyenä norona salmiakkikinuskia. Nosta toinen puoli pohjasta täytteen päälle ja kostuta se. Kaada loput kinuskista kakun päälle.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Tee reunakoristelut.
Hieman jähmettyneen salmiakkikuorrutteen voi koristella esimerkiksi sulatetulla valkosuklaalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti