keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Salmiakkikinuskikakku

Ystäväni pyysi minulta valmistujaiskakkua työpaikalle tarjottavaksi. Olin jo pidemmän aikaa miettinyt salmiakki mixerin kokeilua kakun kuorrutteeksi, joten tekaisin koekakun Haganolin ohjetta mukaillen. Koekakku ei kauan kerennyt vanhentua, kun kakun tilaajakin tuli hyväksymään tuotoksen. Niinpä tekaisin kuuden munan käärispohjan, josta tein pitkän kakun yhdellä tuhdilla täytekerroksella. Tämä kakku on ihanan mehevä muttei äklömakea. Suosittelen!



Pohja:
 
6 munaa  

2 dl sokeria   

2 ½ dl vehnäjauhoja  

½ dl perunajauhoja  

1 tl leivijauhetta  

Vatkataan munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja lisätään siivilän läpi varovasti muna-sokerivaahtoon. Sekoitetaan kevyesti tasaiseksi massaksi. Levitetään taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle ja paistetaan 225 asteessa  noin kahdeksan minuuttia. Kumotaan valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja annetaan jäähtyä.


Kostutus:

noin 2 dl vaniljasokerilla maustettua maitoa


Väliin:

2 dl maitorahkaa

2 dl kuohukermaa


sokeria


1 rkl vaniljakreemijauhetta

sitruunamehua


400 g säilykepäärynöitä



Päälle (ja väliin) salmiakkikinuski:

1½ dl Apteekin salmiakki mixeriä

3 dl kuohukermaa

0,75 dl siirappia

1 ½ dl sokeria


Koristeluun:

noin 3 dl kermaa 

sokeria

valkosuklaata sulatettuna

Mittaa salmiakkikinuskin aineet kattilaan. Sekoita, kunnes seos kiehahtaa ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä ilman kantta. (voit pyöräyttää kattilan sisäreunaa veitsellä, jossa on nokare voita, ei kiehu yli). Pyöräyttele seosta usein, kunnes seos sakenee. Anna jäähtyä.

Leikkaa kakkupohja kahteen osaan.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahkaan. Mausta sokerilla, valniljakreemijauheella ja sitruunamehulla. Paloittele päärynät. 

Kostuta pohjalevy vaniljamaidolla. Levitä pohjalevyn päälle kerros päärynöitä, kermarahka sekä kevyenä norona salmiakkikinuskia. Nosta toinen puoli pohjasta täytteen päälle ja kostuta se. Kaada loput kinuskista kakun päälle. 

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Tee reunakoristelut.
Hieman jähmettyneen salmiakkikuorrutteen voi koristella esimerkiksi sulatetulla valkosuklaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti