keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Munkkiloita ja pähkinäpullaa

Jos olisin töissä, en alkaisi kotona tekemään vapaaehtoisesti munkkeja, koska munkin paistokärykiintiö olisi tullut täyteen jo hyvissä ajoin ennen vappua. Nyt kotosalla ollessa iski leivontainto päälle ja päätin pyöräyttää pienen taikinan, josta osasta kärryyttäisin munkkiloita ja osasta peruspertsa-pullia. Kyllähän ne tuoreet munkit ovat vertaansa vailla..!


5 dl maitoa

2 kananmunaa

2 dl sokeria

2 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

1,5 pss kuivahiivaa

noin 16 dl jauhoja

125 g sulatettua voita

Paistoon:

 noin 1 l rypsiöljyä (riippuen kattilan laakeudesta)


Sekoita munat, sokeri, mausteet kädenlämpöiseen maitoon. Lisää osaan jauhoista kuivahiiva ja sekoita jauhoseos nesteeseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä sulatettu voi.

Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille/leivinalustalle kohoamaan.

Kuumenna öljy padassa tai paksupohjaisessa teräskattilassa. Kokeile sen kuumuutta vaalealla leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa (170 - 180 asteista), jos leipä tulee kauniin ruskeaksi 1 - 2 minuutissa. Varo ylikuumenemista.

Paista muutama munkki kerrallaan. Käännä paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhalla tai haarukalla (, mikäli et omista reikäkauhaa) talouspaperin päälle.

Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa lautasella.

Peruspertsa-pulliin täytteeksi tuli nokare voita, sokeria, vaniljasokeria ja pinnalle hasselpähkinärouhetta.

Nautiskele hyvällä omallatunnolla! Vappu on kerran vuodessa vaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti