maanantai 13. huhtikuuta 2015

Kakku 30-vuotiaalle

Ystäväni ja armas kollegani kysyi minulta kahta kakkua hänen lähestyviin syntymäpäiväjuhliin. Tilaisuudesta leipoa kakkua ei voi koskaan kieltäytyä, joten otin ilolla leipomistilaisuuden vastaan.
Yhdessä hieman suunnittelimme kakkuja ja niiden makumaailmoja. Toinen kakku tuli työpaikalle ja toinen hänen iltajuhliinsa. Iltajuhlien kakun laitan sörsseleihin hieman myöhemmin.
Työpaikalle tulevasta kakusta oli varsin mielikuvituksellisiakin ehdotuksia ja suunnitelmia, mutta pidättäydyimme korrektissa ja yksikertaisessa kinuskikakussa. Täytteeksi kakkuun kuningatartäytettä ja pohja koostui yhdestä kuuden munan kääretorttupohjasta.
Jemmasin itselleni yhden palan, jonka mutustin työpäivän päätteeksi ja totesin, että kyllähän se ihan kakulta maistui! 



Pohja:

6 munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

1 tl leivijauhetta

Vatkataan munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoitetaan kuivat aineet keskenään ja lisätään siivilän läpi varovasti muna-sokerivaahtoon. Sekoitetaan kevyesti tasaiseksi massaksi.

Levitetään taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle ja paistetaan 225 asteessa  noin kahdeksan minuuttia. Kumotaan valmis pohja sokeroidun leivinpaperin päälle ja annetaan jäähtyä.

Kuningatartäyte


1½ dl kermaa

1-2 tl vaniljakreemijauhetta

½ dl vadelmasurvosta

½ dl mustikkamarmeladia


Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vatkauksen lopussa vaniljakreemijauhe, vadelmasurvos ja mustikkamarmeladi. (Määrät ovat yhteen paksuhkoon täyteväliin.)

Täyttäminen

Leikkaa kääretorttupohja puoleksi, kahdeksi saman kokoiseksi levyksi. Kostuta pohjalle tuleva levy haluamallasi nesteellä (laitoin vaniljasokerilla maustettua maitoa). Lusikoi täyte pohjan päälle ja levitä tasaiseksi. Nosta päälle tuleva levy täytekerroksen päälle. Kostuta.
Anna vetäytyä jääkaapissa mielellään yön yli kevyt paino (esim. leikkuulauta) kakun päällä, jotta pinta tasoittuu kinuskia varten.

Kinuski

2 dl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria

2 rkl voita

Sekoita kerma ja fariinisokeri kattilassa. Keitä hiljalleen, kunnes seos paksuuntuu. Kinuski on valmis, kun kylmään veteen tiputettu pisara jähmettyy. Lisää lopuksi voi. Anna jäähtyä hieman ennen kakun päälle laittoa.

Lopuksi sitten kinuski kuorrutteeksi ja kermapursotukset reunoille. Tein valkosuklaalla hieman koristuksia kinuskin päälle. Muutama suklaakiekura pääsi vielä reunapursotuksien koristeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti