lauantai 27. kesäkuuta 2015

Maalaissämpylät 2

On pitänyt jo monta vuotta laittaa kyseessä olevan resepti sörsseleihin, mutta se on unohtunut ja unohtunut aina uudelleen. Tämä kyseinen maalaissämpylä-resepti on muunnelma aiemmin kirjoitetusta maalaissämpylä (kaljaleipä) -ohjeesta. Alkuperäisiä "kaljaleipiä" ei ole tullut montaa kertaa tehtyä, johtuen osaksi kaljamaltaan kuumentamisesta syntyvästä aromaattisesta tuoksusta. Muistan ikuisesti kuinka ystäväni ilmaantuivat opiskelija-asuntooni kesken maltaiden kuumennuksen ja koko asuntoa täytti paahteinen oluen tuoksu. Aromaattisesta leivontasessiosta sämpylät saivatkin ansaitetusti nimen, kaljaleipä.

Tämä resepti on siis muunnos maltaisesta kaljaleivästä. Muutoin ohje on sama, mutta kaljamaltaat korvataan kaurahiutaleilla, jotka liotetaan kahvissa. Sämpylät saavat ihanasti mehevyyttä ja makua kaurasta ja kahvista.
 
 
Noin 20 kpl

1 dl kaurahiutaleita
 
kuumaa kahvia 

 
5 dl vettä
 
1 dl maitoa

25 g hiivaa

1 rkl suolaa

2 rkl hunajaa

2 dl ruisjauhoja

n. 9 dl vehnäjauhoja


Mittaa kaurahiutaleet kahvikuppiin/mitta-astiaan, jonka vetoisuus on 2 dl. Kaada kaurahiutaleiden päälle kuumaa kahvia, että astia täyttyy. Anna kaurahiutaleiden turvota ja liota kahvissa noin kymmenisen minuuttia.

Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen vesi-maitoseos. Lisää joukkoon suola, hunaja ja kaurahiutale-kahviseos. Alusta taikina jauhojen kanssa löysäksi. Anna kohota noin tunnin ajan. 

Ripottele leivinalustalle runsaasti jauhoja ja kumoa löysä taikina varovasti jauhojen päälle.  Älä vaivaa, etteivät ilmakuplat hajoa. Taputtele taikina kevyesti jauhotetuin kämmenin suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa taikina ensin viideksi suikaleeksi ja suikaleet samankokoisiksi paloiksi. 

Nostele palat leivinpaperoidulle uunipellille. Paista sämpylöitä 250 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä peittämättä, jotta kuoresta tulee rapea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti