keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Jäähyväiskakku

Työsuhteeni päättyi vasta ja vein työpaikalle kakun kiitokseksi yhteistyöstä ja mukavista työhetkistä. Olin pohtinut erilaisia vaihtoehtoja kakuksi jo hyvissä ajoin ja olin saanut villin idean eräänä iltana siihen. Päätin kokeilla tämän villin idean toteutuskelpoisuutta koekakkuun, joka jäisi kotia syötäväksi. 

Koekakun tekeminen osoittautuikin varsin viisaaksi valinnaksi. Huolimatta ennakkovarautumisesta kinuskikuorrutuksen valumiseen puolipyöreän kakun päältä, tuli vastaan toinenkin haaste. Nimittäin hieman lämmin kinuskikuorrutus alkoi sulattaa kakun moussemaista pintaa. Lopputuloksena oli tulivuorimainen reaktio, jossa pehmennyt kakun pinta ja kinuskikuorrutus sen päällä vyöryivät tasaisen varmasti kohti lautasen reunoja. Makumaailmaltaan tämä koekakkurumilus oli kuitenkin oikein herkullinen. 

Tyydyin kuorruttamaan työpaikalle lähtevän kakun sokerimassalla, jonka pintaan tein suklaakoristelun. Täytyy sanoa, että harvoin olen ollut tyytyväinen sekä kakun sisältöön että ulkonäköön, mutta tämä kakku niittasi koko potin itselleen. Jäähyväiskakun sanoma oli herkän raikas!

Pohjana toimi kaksi kääretorttupohjaa

4 kananmunaa

1 dl sokeria


1 dl vehnäjauhoja


1 dl perunajauhoja


1 tl leivinjauhetta



Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri napakaksi vaaleaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon peruna- ja vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita jauhot varovasti munavaahtoon. 
Kaada taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista pohjaa 225 asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin vaaleanruskea. 
Kumoa juuri uunista nostettu kakkulevy sen päälle sokeroidun leivinpaperin päälle ja irroita varovasti paistetusta pohjasta leivinpaperi. Anna jäähtyä.

Täytteeseen tuli mansikkasosetta, mustikkahilloa, kermavaahtoa, luonnonjogurttia, liivatelehtiä ja hiven sokeria.

Osa täytteestä rullataan kääretorttupohjan väliin kääretortun tapaan. Isompaan kakkuun meni noin puolitoista kääretorttua. Koekakkuun laitoin loput. Kakku kootaan kulhoon, johon laitetaan vuoron perään kääretorttuviipaleita ja täytettä. Lopuksi pinta tasoitellaan, jotta kakun pohjasta tulee tasainen. Tässä vaiheessa on hyvä antaa kakun hyytyä seuraavaan päivään jääkaapissa. 

Kun kakku on hyytynyt, se kipataan kakkualustalle ja sitten voikin tuumailla, miten luomuksen haluaa koristella. Koekakkurumiluksen kuorrutus vaatii vielä hiomista, mutta sokerimassalla saa kauniin kuorrutuksen.


Tässä vielä tulivuorimainen koekakkurumilus.. Ei se näkö vaan maku..!
Tässä vielä jäähyväiskakku ylhäältä päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti