torstai 9. elokuuta 2012

Maalaisleipä

 Teki mieli taas kokeilla jotain uutta leipä reseptiä. Löysin seuraavan reseptin Taikakaulin -blogista. Ohje on kopioitu suoraan sieltä. Leipä oli mukavan mehevä ja ruokaisa. Herkullista maalaisleipää helposti ja vaivattomasti!

















yksi isohko leipä:

Taikinajuuri:

5 dl viileän haaleaa vettä

10 g tuorehiivaa (suunnilleen 1/3 kuivahiivapussista)

5 dl vehnäjauhoja
 
itse taikinaan:

1 rkl siirappia (tummaa tai vaaleaa)

4 tl suolaa

15g tuorehiivaa (tässä laitoin loput kuivahiivapussista)

2 rkl vettä (tuorehiivan liotukseen)

n. 6 dl vehnäjauhoja


Taikinajuuri: Liuota tuorehiiva viileään veteen.
/ Sekoita kuivahiiva 1/2 dl vehnäjauhoja ja sekoita haaleaan nesteeseen. Lisää taikinajuuren vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Laita joko lämpimään paikkaan peitettynä 5-6 tunniksi tai jääkaappiin yön yli.

Maistapa taikinajuurta: pitäisi olla paksuuntunut ainakin kaksinkertaiseksi ja on maukas. Lisää siirappi sekä suola ja sekoita tasaiseksi. Liuota tuorehiiva veteen ja lisää taikinaan
TAI sekoita kuivahiiva pieneen määrän vehnäjauhoja ja lisää muuhun taikinaan. Lisää taikinaan vehnäjauhot. Kun alustaminen käy hankalaksi puuhaarukalla, vaivaa taikinaa käsin. Nosta kulho lämpimään paikkaan kohoamaan leivinliinan alle noin 20-30 minuutiksi.

Leivo leipä jauhotetulla leivinalustalla. Leivän pinnan kuuluu olla jauhoinen. Leikkaa veitsellä ristikkäiset viillot leivän pintaan. Anna kohoa lämpimässä paikassa vielä sen aikaa, kun uunisi lämpenee 200 °C normaalilämmityksellä. Paista sitten 35-45 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti