perjantai 3. elokuuta 2012

Maukas siemenleipä

Mieleni teki kokeilla jotain siemenleipää, koska aiemmat siemenleipäkokeilut ovat osoittautuneet kengänpohjamaisiksi makuelämyksiksi. Löysin lupaavalta kuulostavan reseptin Maku.fi-sivustolta. Leipä löytyy sieltä nimellä Varpusen siemenleipä. Korvasin ruismaltaat kaljamaltailla, koska niitä sattui olemaan kaapissa. Kaljamaltaat tuovat oman aromaattisen makunsa leipään. Tällä kertaa tuloksena syntyi maukas ja mehevä siemenpeltileipä!



Pellillinen leipää:

3 dl vettä

2 dl piimää/ ruoanvalmistusjogurttia

25 g hiivaa

½ dl siirappia

½ dl öljyä

1 rkl pellavansiemeniä

2 tl suolaa

70 g ruismaltaita (itse laitoin puolisen desiä kaljamaltaita, kun niitä sattui olemaan kaapissa)

noin 10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: kanamuna ja pinnalle auringonkukansiemeni
Mittaa kulhoon vesi ja ruokajogurtti. Kuumenna seos kädenlämpöiseksi ja liuota joukkoon hiiva. Lisää siirappi, öljy, pellavansiemenet, suola ja maltaat (1 dl ruismaltaita).

Sekoita joukkoon jauhot vähitellen ja alusta pehmeä taikina. Peitä kulho ja anna taikinan kohota puolen tunnin ajan.

Kaavi taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Taputtele taikina öljytyin sormin pellin kokoiseksi levyksi. Anna leivän kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.

Sivele leivän pinta munalla ja ripottele päälle siemenet.

Paista siemenleipää 250-asteisen uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Tarkista pohjan kypsyys kohottamalla siemenleipää kulmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti