perjantai 17. elokuuta 2012

Nopea arkilimppu

Tuoreen leivän tuoksu ja maku vievät kielen mennessään, joten tässä taas yksi arkeen sopiva leipäresepti. Pari pitkää limppua valmistuu käden käänteessä, esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi. Ohje löytyi Leivotaan-lehdestä (3/2012). Tämän leivän nopeuden niksi on se, että sen kohotus tapahtuu uunissa uunin lämmetessä. 
Nopeaa, näppärää ja helppoa!


2 leipää

50 g hiivaa

6 dl lämmintä vettä

1 dl tummaa siirappia

3 rkl rypsiöljyä

2 tl suolaa

 8 dl vehnäjauhoja (itse laitoin hiivaleipäjauhoja)

8 dl sämpyläjauhoja, joissa ruista ja vehnää


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.  Lisää siirappi, öljy ja suola. Sekoita joukkoon jauhot ja alusta tasaiseksi taikinaksi. 

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile kaksi pitkulaista limppua. Nosta leivät leivinpaperoidun uunipellin päälle. Laita limppujen väliin pala leivinpaperia. Nosta leivät kylmään uuniin keskitasolle ja laita uunilämpenemään 200 asteeseen. Leivät kohoavat samalla kun uunin lämpötila nousee. 



Tirkistys uuniin! Limput on juuri laitettu vielä kylmään uuniin kohoamaan ja odottelemaan uunin lämpeämistä. Kannattaa laittaa limput hieman lähemmäs toisiaan (kuin kuvassa on), jotta ne ikään kuin kohoavat toisiaan vasten. Taiteltu leivinpaperi estää "yhteen kasvamisen" ja limpuista saa tällä tavalla (luultavasti) korkeammat kuin omani valmiina olivat.

Anna leipien olla uunissa noin 50 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti