maanantai 20. elokuuta 2012

Pehmeät siemensämpylät

Viikonloppuna tuli inspiraatio leipoa sämpylöitä. Selailin uusinta Leivotaan-lehteä (3/2012) ja huomasin herkullisen kuuloisen aamiaissämpylä ohjeen. Muokkailin ohjetta jonkin verran, koska reseptissä taikina ja sämpylät valmistettiin valmiiksi illalla, annettiin yön olla jääkaapissa ja seuraavana aamuna sämpylät paistettiin aamupala pöytään. 

Lauantaiaamuna laitoin essun päälle, jotta voisin aamupäiväkahvin kanssa maistella tuoreita sämpylöitä. Kohotus ja leipomistapa on vanha ja hyväksi havaittu, jonka opin maalaissämpylöitä (eli kaljaleipää) tehdessä. 

Nopeaa, vaivatonta ja helppoa. Mikä parasta, lopputulos on pehmeän kuohkea!

















noin 20 sämpylää

noin 1 ½ pussillista kuivahiivaa

6 dl hieman yli kädenlämpöistä vettä

2 rkl pellavansiemeniä

 1 dl auringonkukasiemeniä

2 rkl hunajaa

2 tl suolaa

2 dl sämpyläjauhoja 

8 dl vehnäjauhoja / hiivaleipäjauhoja


Leivontaan 1-2 dl venhäjauhoja


Voitelu noin 1 dl kahvia ja loraus siirappia

Koristeluun auringonkukansiemeniä

Sekoita lämpimään veteen siemenet, hunaja ja suola. Sekoita kuivahiiva sämpyläjauhoihin ja hämmennä jauho-hiivaseos nesteen joukkoon. Lisää loput jauhoista ja vaivaa sitko. Taikina jää todella tahmeaksi, mutta varo lisäämästä ylimääräistä jauhoa, sillä silloin lopputulos ei ole niin kuohkea. 

Anna kohota noin 45 minuuttia leivinliinalla peitettynä. 

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Jauhota leivinalusta hyvin ja kumoa ensin puolet taikinasta jauhojen päälle. Ripottele taikinan päälle jauhoja ja taputtele taikina noin sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Jaa taikina sopivan kokoisiksi neliöiksi. 

Itse jaan taikinan yleensä 3 x 4 osiin. Nostele palat leivinpaperoidulle uunipellille. Leivo lopputaikina edellä mainitulla tavalla. (Voit leipoa taikinan myös yhdessä erässä, jos leivinalustasi on tarpeeksi tilava. Omani ei ole kovin tilava, joten puolikas taikinamäärä kerrallaan sopii siihen parhaiten.)

Voitele sämpylät kahvi-siirappiseoksella ja ripottele sämpylöiden päälle auringonkukansiemeniä. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin rusketuksen.

Anna jäähtyä ritilän päällä ilman leivinliinaa ja nauti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti