perjantai 3. elokuuta 2012

Rukiinen kauraleipä

Tämä leipäkokeilu oli varsin mielenkiintoinen. En ole aiemmin epäillyt yhtä paljon leipomislopputulosta kuin tämän reseptin kanssa.  Kun vaivasin jähmeää ja tahmeaa ruistaikinaa, epäilin suuresti kuinka kuohkea ja maukas lopputulos on. Suureksi yllätykseksi täytyy todeta, että leipä oli hyvää ja ruokaisaa. Kaura toi mehevyyttä ja pehmeää makua leipää. Alkuperäinen resepti löytyi Leivotaan-lehdestä (2/ 2012). Muokkasin jonkin verran lehdessä ollutta reseptiä, joten tässä on muokattu versio.
 


Pellillinen leipää:

4 dl kaurahiutaleita

5 dl vettä

50 g hiivaa

25 g voita

2 dl vettä

3 rkl tummaa siirappia

2 dl maitoa

1 rkl suolaa

1 rkl leipämaustetta (laitoin kuminaa, anista ja fenkolia yhteensä noin ruokalusikallisen verran)

15- 16 dl ruisjauhoja

Kuumenna 5 dl vettä kiehuvaksi ja kaada se kulhoon kaurahiutaleiden sekaan. Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää kauraseokseen hiiva.

Sulata toisessa kulhossa voi ja lisää 2 dl vettä sekaan ja lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Kaada neste kaura-hiivaseokseen. Lisää siirappi, maito, suola ja mausteet.

Lisää jauhot vähitellen vaivaten. Anna kohota peitettynä noin 45 minuuttia. Kumoa taikina leivinpaperoidulle pellille ja taputtele jauhotetuin käsin tasaiseksi levyksi. Leikkaa levy ruuduiksi. Anna kohota vielä puolisen tuntia leivinliinan alla.

Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja nautiskele tuoreella leivällä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti