Tämä
leipäkokeilu oli varsin mielenkiintoinen. En ole aiemmin epäillyt yhtä
paljon leipomislopputulosta kuin tämän reseptin kanssa. Kun vaivasin
jähmeää ja tahmeaa ruistaikinaa, epäilin suuresti kuinka kuohkea ja
maukas lopputulos on. Suureksi yllätykseksi täytyy todeta, että leipä
oli hyvää ja ruokaisaa. Kaura toi mehevyyttä ja pehmeää makua leipää.
Alkuperäinen resepti löytyi Leivotaan-lehdestä (2/ 2012). Muokkasin
jonkin verran lehdessä ollutta reseptiä, joten tässä on muokattu versio.
Pellillinen leipää:
4 dl kaurahiutaleita
5 dl vettä
50 g hiivaa
25 g voita
2 dl vettä
3 rkl tummaa siirappia
2 dl maitoa
1 rkl suolaa
1 rkl leipämaustetta (laitoin kuminaa, anista ja fenkolia yhteensä noin ruokalusikallisen verran)
15- 16 dl ruisjauhoja
Kuumenna
5 dl vettä kiehuvaksi ja kaada se kulhoon kaurahiutaleiden sekaan.
Sekoita ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Lisää kauraseokseen hiiva.
Sulata
toisessa kulhossa voi ja lisää 2 dl vettä sekaan ja lämmitä neste
kädenlämpöiseksi. Kaada neste kaura-hiivaseokseen. Lisää siirappi,
maito, suola ja mausteet.
Lisää jauhot vähitellen vaivaten. Anna
kohota peitettynä noin 45 minuuttia. Kumoa taikina leivinpaperoidulle
pellille ja taputtele jauhotetuin käsin tasaiseksi levyksi. Leikkaa levy
ruuduiksi. Anna kohota vielä puolisen tuntia leivinliinan alla.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ja nautiskele tuoreella leivällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti