perjantai 3. elokuuta 2012

Saaristolaisleipä

Tämä leipä kuuluu niihin kokeiluihin, jotka menivät pitempien mutkien kautta, mutta lopputulos oli varsin onnistunut. Ohje on suoraan Maalaisunelmaa -blogista. Leivän teko sujui muuten ihan mallikkaasti, mutta kohotusvaiheessa huomasin, että leipävuokani eivät olleet tarpeeksi isoja (2 litran), vaan 1,5–1,75 litraa tilavuudeltaan. Tämän huomasin, kun taikina oli kohonnut pöydälle asti ja leivinliina oli kauniisti kuorruttunut taikinasta. Jännitin, että onko uunikin taikinassa, kun alan paistamaan leipiä, mutta onneksi taikina pysyi vuoassaan. Tosin tunnin paistoaika, joka ohjeessa on, ei riittänyt leiville, vaan jatkoin puolella tunnilla paistamista.
Pienien mutkien jälkeen lopputulos oli maistuva ja mehevä.

 

Kaksi vuokaleipää:

1 l piimää tai appelsiinimehua

3 dl kaljanmaltaita

3 dl vehnäleseitä

3 dl ruisjauhoja

1 dl auringonkukansiemeniä

75 g hiivaa

3 dl siirappia

1 rkl suolaa

9 ½ -10 dl vehnäjauhoja

voiteluun:

3 rkl siirappia

½ dl vettä

Sekoita piimään tai mehuun maltaat, leseet, ruisjauhot ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä puoli tuntia, sekoita välillä pari kertaa. Lämmitä seos kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon murennettu hiiva, siirappi, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Se saa olla melko löysää.

 Jaa taikina kahteen kahden litran vuokaan. Peitä vuoat liinalla ja anna leipien kohota tunnin ajan.

Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa tunnin ajan. Valele leivät siirappivedellä puolivälissä paistamista. Kumoa ne vuoista ja anna jäähtyä ritilällä liinan alla.



Ja tässä vielä lähikuvaa viipaleista..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti