Jälleen yksi arkileipäkokeilu. Mieleni teki kokeilla leipää, johon tulisi siemeniä sekä porkkanaa. En ole aiemmin käyttänyt porkkanaa kuin sämpylöihin, joten oli aika kokeilla, miten porkkana maistuu limpussa. Tämä resepti on eräänlainen sovellus aiempien leipäkokeilujeni perusteella.
Leipä oli mehevä ja pehmeän makuinen arkileipä. Porkkana antoi mukavan pirteää väriä leipäsiivuihin. Yleensä, kun olen leiponut tämän mallisia pitkiä leipiä, niistä on usein tullut varsin matalia. Nämä leivät kohosivat hyvin ja kun olivat vielä kylki kylkeä vasten pellillä, kohoaminen tapahtui ylöspäin eikä sivuille. Tuloksena näyttävät ja muhkeat "pötkyläleivät".
Leipä oli mehevä ja pehmeän makuinen arkileipä. Porkkana antoi mukavan pirteää väriä leipäsiivuihin. Yleensä, kun olen leiponut tämän mallisia pitkiä leipiä, niistä on usein tullut varsin matalia. Nämä leivät kohosivat hyvin ja kun olivat vielä kylki kylkeä vasten pellillä, kohoaminen tapahtui ylöspäin eikä sivuille. Tuloksena näyttävät ja muhkeat "pötkyläleivät".
Kaksi muhkeaa leipää
5 ½ dl vettä
5 ½ dl maitoa
3 tl suolaa
loraus siirappia
4 porkkanaa raastettuna
3 rkl ruokaöljyä
2 dl vehnäleseitä
2 dl auringonkukansiemeniä
1 ½ pss kuivahiivaa
n. 8 dl hiivaleipäjauhoja
n. 20 dl sämpyläjauhoja
Lisää hieman yli kädenlämpöiseen nesteeseen suola, siirappi, porkkanaraaste, leseet, siemenet ja öljy. Sekoita kuivahiiva osaan hiivaleipäjauhoista ja sekoita seokseen. Jatka lisäämällä loput hiivaleipäjauhoista ja sämpyläjauhot. Vaivaa kunnolla, jotta sitko syntyy.
Anna kohota lämpimässä paikassa leivinliinan alla puolisen tuntia.
Leivo taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja kohota niitä vielä leivinpaperoidun pellin päällä puolisen tuntia. Asettelin molemmat pötkylät samalle pellille vierekkäin. Kohotuksen jälkeen huomasin, että leivät olivat melkein kylki kylkeä vasten, joten taittelin palan leivinpaperia leipien väliin, jotta ne eivät "yhdisty".
Leivo taikinasta kaksi pitkulaista leipää ja kohota niitä vielä leivinpaperoidun pellin päällä puolisen tuntia. Asettelin molemmat pötkylät samalle pellille vierekkäin. Kohotuksen jälkeen huomasin, että leivät olivat melkein kylki kylkeä vasten, joten taittelin palan leivinpaperia leipien väliin, jotta ne eivät "yhdisty".
Viillä leivän pinnalle muutamia viiltoja veitsellä. Paista leipää 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 40-45 minuuttia, kunnes leipä on kypsynyt.
Tässä vielä muutama leipäsiivu ennen kuin ne katosivat parempiin suihin..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti