lauantai 8. syyskuuta 2012

Suklaa-hedelmäkakku

Ja niin ajanpolkua vastaan jolkotteli jälleen oma syntymäpäivä. Näin "vanhemmalla iällä" syntymäpäivät, erityisesti omat, menettävät hieman merkitystään, mutta ne ovat silti hyvä syy leipoa kakku. Tänä vuonna syntymäpäivät sujuivat rauhallisesti ja sen vuoksi tein vain pienen kakun. Tämä kakku kuuluu ehdottomasti kokeilevan keittiön puolelle. Halusin tehdä tumman suklaisen kakkupohjan, koska hyvin harvoin olen sellaista tehnyt. Lisäksi halusin täytteeksi jonkin ihanan raikkaan hedelmätaytteen. Kakun kuorrutus meni sitten hasardikeittiön puolelle. Halusin kokeilla jotain uutta ja jännittävää kakun kuorrutukseksi (ja sitä todella saatiinkin). 

Olen joskus aiemmin kuorruttanut kakun hopeatoffeella ja tästä inspiroituneena päätin kokeilla kuorrutusta Dumle-karkeilla. Kuulostaako lupaavalta? Minusta ainakin siinä vaiheessa, kun kuorin Dumle-namuja käärepapereista. Sulatus oli varsin mielenkiintoinen kokemus, sillä Dumlen toffee muodosti varsin kiinteän möykyn. Kaulimella möykyn sai ohueksi levyksi, mutta seuraava haaste kohtasi kahvipöydässä kakkua leikatessa. Eihän kovettunut toffeelaatta niin vain antaudu leikattavaksi. Hätä keinot  keksii ja napakalla veitsen iskulla kuorrutus halkesi veitsen alta! Oli varsin hauska kokemus imeskellä kakun kuorrutuksen paloja.. Ihan kuin olisi Dumle-tikkaria syönyt.

Voisin sanoa, että älä kokeile kuorrutusta. Se ei toimi kovinkaan hyvin. Kakkupohja ja täyte olivat sen sijaan ihan hyviä. Tosin mielestäni suklaapohjan ja hedelmätäytteen yhdistyminen saivat aikaan hivenen tunkkaisen maun, mutta kakun koemaistaja ei ainakaan uskaltanut vahvistaa tätä epäilystäni, vaan lusikoi ja (imeskeli) kakun suihinsa.

Suklaakakkupohja on suoraan Kinuskikissan sivuilta. Puolitin alla olevan ohjeen, jotta se mahtui pieneen (17 cm halk.) kakkuvuokaan.

Taikina:

5 kananmunaa

150 g tummaa leivontasuklaata (Fazer)

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 rkl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

¼ tl suolaa

200 g voita

2 dl fariinisokeria 

(Kinuskikissa.fi-sivuilta löytyy hyvät kuvalliset ohjeet pohjan tekoon.)
Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (halkaisija n. 24 cm). 
Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola. 
Vatkaa voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon yksitellen keltuaiset. Lisää suklaasula taikinaan muutamassa erässä samalla kevyesti vatkaten. Lisää taikinaan kuivat aineet muutamassa erässä.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto taikinaan kevyesti vatkaten.
Kaada taikina vuokaan. 
Paista 175 asteessa uunin alatasolla 40-50 minuuttia. Suojaa kakku tarvittaessa foliolla estääksesi pinnan palaminen.

Anna jäähtyä ennen leikkaamista ja täyttämistä.

Kostutus ennen täyttöä:

2 dl vaniljamaitoa

Täyte:
HUOM! Tämä ohjeistus on pienen kakun eli 17cm halkaisijaltaan olevan kakun kahteen täyteväliin.

noin 1 dl mangososetta

½- 1 dl mandariinilohkoja (säilyke)

1 dl vispikermaa

½ prk rahkaa

1/4 dl vaniljakreemijauhetta

 Vatkaa kermaa vaahdoksi ja lisää täytteen muut aineet joukkoon. 

Valmistele kakku täyttöä varten eli leikkaa pohja kolmeksi levyksi ja kostuta vaniljamaidolla. Täytä välit ja nosta kakku maustumaan ja kostumaan muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kuorrutus: (älä kokeile!)

Dumle-suklaata sulatettua

(Tähän en edes anna surkeita ohjeita..) 


Ennen tarjoilua koristele kakku mieleisellä tavalla ja koristele reunat kermavaahdolla.



Tässä vielä pala kakkua. 
Huomaa, taustalla lepää leipäveitsi, joka joutui kakkuveitsen rooliin.



2 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen kakku, toi pohja-ohje vaikuttaa sen verran hyvältä että pitää testata itsekin. Kuorrute kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta :D. Olisko siitä saanut pehmeämmän lisäämällä jotain kahvikermaa tai vastaavaa? Sillä ainakin suklaakuorrutteen saa pehmeämmäksi, jottei tartte veitseen turvautua. Tosin mulla ei ole minkäänlaista kokemusta toffeen sulattamisesta enkä tiedä miten se käyttäytyy sen kerman kanssa.

    Itse oon leiponut suklaatäytekakkuja muun muassa marjarahkatäytteellä, toimii tosi hyvin! Varsinkin jos vadelmalla tekee ja jaksaa paseerata että saa siemenet pois.

    T: Suvi Fisu :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! :) Toisena täytevaihtoehtona mulla oli joku marjatäyte, mut se on aika vakiintunut valinta, joten piti saada jotain vaihtelua. Kun tietää, ettei ole tulossa ketään suuria vieraita, niin uskaltaa mennä hiukka kokeilevalla keittiö-menetelmällä. :D

    Mie vähän luulen, että sen kuorrutteen olisi pelastanut kuorrutteen vaihtaminen.. :) Ehkä seuraavan kerran tyydyn suklaakuorrutukseen..! :D

    VastaaPoista