lauantai 9. maaliskuuta 2013

Marsipaanikakku

Päätin leipoa marsipaanikakun, jonka tekisin gluteenittomaan kääretorttupohjaan. Tarvitsen huhtikuun alussa gluteenittoman kääretorttu-ohjeen, joten tässä tuli samalla testailtua sellaista. Pohjaan käytin pelkästään perunajauhoja, koska en satu omistamaan gluteenittomia jauhoja. Pohja toimi varsin hyvin. Tosin samana päivänä maisteltuna pohjan olisi voinut kostuttaa, esimerkiksi mehulla, jotta siihen olisi saanut hiukka enemmän makua.
Marsipaanilevy jäi himpun verran liian pieneksi, eikä kaikki kulmat ja alareunat suostuneet taipumaan yhtä siisteiksi. Koristelusta sen verran, että sulatetulla suklaalla halusin kokeilla koristeiden tekoa. Lopputulos muistuttaa hivenen halloween-kakkua, josta karvakoipinen tarantella puuttuu päältä.


Kääretorttupohja

4-5 (200 g) kananmunaa

1½ dl sokeria

1½ dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta


Kostutus:

n. 1½ dl maitoa


Täyte:

mustaviinimarja-mansikkahilloa (pakasteen antimista keitettyä..)


Kuorrutus:

n. 1 dl kermaa

marsipaania (yksi pötkylä riittää hyvin tämän kokoisen kakun kuorrutukseen, itselläni oli vajaa yksi pötkylä kaapissa, joten se nippanappa peitti kakun)


Pohja: Vatkaa munat ja sokerin kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi taikinaan ja sekoita varovasti. Tasainen ja ilmakuplia säästävä sekoitustulos saadaan, kun sekoitetaan kuivat aineet vaahtoon kädellä eli omalla viispiikkisellä.

Levitä taikina tasaiseksi leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Paista 225 asteessa noin 8 minuuttia.

Kumoa kypsä pohja sokeroidun leivinpaperin päälle jäähtymään. 

Leikkaa jäähtyneestä pohjalevystä reunat ohuesti pois. Leikkaa levy neljään saman kokoiseen palaan. 

Kokoaminen:
Kostuta alin kerros (sokeroitu pinta ylhäällä). Levitä hilloa levyn päälle. Aseta toinen levypala hillon päälle sokeroitu puoli ylöspäin. Kostuta. Levitä sen päälle hillo. Aseta kolmas levypala hillon päälle sokeroitu puoli ylöspäin. Kostuta. Levitä hillo. Aseta viimeinen levypala sokeripuoli alaspäin hillon päälle. Kostuta sekin.


Tässä vaiheessa kakku kävi muutaman tunnin verran jääkaapissa, jonka jälkeen alkoi koristelu.

Koristelu:
Kerma vaahdotettiin ja sitä levitettiin ohuehko kerros kakun päälle ja reunoille. Marsipaani kaulittiin ja se nostettiin kaulinta apuna käyttäen kakun päälle. Hieman tasoitellaan pintaan ja kulmia. Ylimääräiset reunat leikataan pois. Tämän jälkeen viimeisen silauksen voi tehdä esim. sulatetulla suklaalla koristellen.


Tässä vielä kurkistus kakun sisälle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti