lauantai 1. kesäkuuta 2013

Ruokaisat hyrrät

Nautiskelin eräänä aurinkoisena päivänä eräässä kahvilassa herkullisen kana-aurahyrrän. Näistä herkullisista hyrristä intoutuneena päätin taas kokeilla pientä keittiöseikkailua hyrrien leipomisen muodossa. Lisäksi pikkusuolaiset tarjottavat sopisivat erinomaisesti päivälliseksi suunnittelemani kasvissosekeiton ja rapeiden haukiviipaleiden kanssa. (Tosin voin näin jälkiviisaana sanoa, ettei "rapeista haukiviipaleista" tullut niin rapeita kuin olin suunnitellut. Se vaatinee vielä hiukka lisäviilausta, jotta sanan rapea voidaan lisätä kuvaukseen.) 

Takaisin hyrrien maailmaan. Muokkasin aiemmin kokeilemaani sämpylöiden reseptiä näihin hyrriin. Täytteeksi valikoitui ylikypsän kinkun leikkeleitä, paprikan jämä ja kreikkalaista Lefkotiri-juustoa. Aluksi oli tarkoituksena laittaa fetajuustoa täytteeksi, mutta kaupassa törmäsin Lefkotiriin ja uutena tuttavuutena päätin ottaa paketin mukaani. Kyseessä on lehmänmaidosta valmistettu voimakassuolainen juusto.


parisen pellillistä hyrriä

n. 6 dl jauhoja, esim. sämpyläjauhoja

2 dl grahamjauhoja

2 tl kuivahiivaa

1,5 tl suolaa

1,5 rkl sokeria

1,5 rkl pehmeää voita

n. 3 dl vettä

1 kananmuna


Täyte:

puolikas paprika kuutioina

n. 100 g ylikypsää kinkkua (leikkele) pieninä kuutioina

kreikkalainen Lefkotiri-juusto (laitoin koko paketin (200 g), mutta vähemmänkin olisi riittänyt)

Voiteluun:

1 muna 

pinnalle seesaminsiemeniä/auringonkukansiemeniä


Sekoita jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola isossa kulhossa. Lisää voi ja hiero se seoksen joukkoon murusiksi.
 
Lämmitä vesi noin 45-asteiseksi. Sekoita vesi ja kananmuna keskenään. Lisää seos jauhoseokseen. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisa pallo ja siihen on muodostunut sitko. Taikina saa olla melko pehmeää.
 
Kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa noin tunnin verran, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kaulitaikanasta suorakaiteen muotoinen levy. Ripottele levyn päälle tasaisesti kinkkunkuutiot, paprikat sekä murusta juusto. Kääri levy kääretortuntavoin rullaksi ja leikkaa terävällä veitsellä noin 1,5 cm leyisiä paloja. Taputtele hyrriä hieman matalammaksija asettele ne leivinpaperille uunipellin päälle.
Tässä hyrrät ennen kohotusta..

Kohota hyrriä leivinliinan alla tuntisen verran. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja voitele hyrrät kananmunalla. Ripottele pinnalle siemenet.Paistetaan noin vartin verran, kunnes kauniin ruskeita.

Nauti pikkunälkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti