sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Epäonnistuneet minttunapit


Sitten seuraa ne "ei niin onnistuneet" makeiskyhäilyt. Olisin kovasti halunnut kurssille ihania minttunappeja. Kokeilin kaksi eri satsia. Kumpikin epäonnistui jollain tasolla, joten minttunamut eivät koskaan päätyneet kurssi-ohjelmaan.

1. yritys (Leivotaan-lehden reseptillä)




Epätoivoisesti yritin vielä käsin muotoilla kolikoita.. Eihän niistä nättejä tullut.


Minttusuukot 



2 dl tomusokeria 

½ dl vettä

1 mm etikkaa  

4-5 tippaa piparminttuöljyä


30-40 g tummaa suklaata 

Sekoita sokeri, vesi ja etikka paksupohjaisessa kattilassa ja keitä noin 10 min jotta seoksesta tulee tahmeaa (tai 116 lämpömittarilla mitattuna). Kaada seos kulhoon ja anna jäähtyä mutta ei täysin kylmäksi. Lisää joukkoon piparminttuöljy. Nosta kulho vesihauteen päälle ja sekoita kunnes seoksesta tulee paksua. Lusikoi leivinpaperille kahden euron kokoisia nokareita, anna jäähtyä ja jähmettyä.  

Tässä vaiheessa koin ylitsepääsemättömän haasteen. Nimittäin, kun seos vaaleni, se alkoi samantien jähmettyä luvattoman nopeasti. Ei ollut mitään mahdollisuutta ehtiä LUSIKOIDA kahdessa sekunnissa jämähtävää mönjää leivinpaperille kolikon kokoisiksi namuiksi. Yritin epätoivoisesti vielä lämmittää ruuppuuntunutta mömmöä uudelleen, mutta vartin sulatuksen jälkeen heitin hyvästit ruupulle.

(Sulata suklaa esim vesihauteessa tms. Lusikoi minttusuukkojen päälle sulaa suklaata. Laita makeiset mielellään rasiaan ja leivinpaperia jokaisen kerroksen väliin, jotta eivät takerru toisiinsa.)



Minttu-suklaanapit

Sisukkaana googletin uudelleen minttunamuja ja löysin toisen lupauksia antavan ohjeen Marttojen keskustelupalstalta. Siinä neuvottiin tekemään sokerikuorrute tomusokerista, johon lisätään piparminttuöljy. Kuorrutteesta valutettiin kolikon muotoisia makeisia leivinpaperin päälle ja annettiin jämähtää. Koristeeksi olisi tullut suklaapisara päälle.
 

 Tein kuorrutteen, mutta nämä namut eivät koskaan jämähtäneet niin koviksi, että niitä olisi voinut puhtain sormin syödä. Omassa yritelmässä ei varmaankaan mittasuhteet osuneet ihan yhteen, tai sitten kuorrutteesta olisi pitänyt tehdä kuorrutekäyttöä paljon paksumpi seos. Mene ja tiedä, mutta minttunamujen kokeilut ovat osaltani suoritettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti