sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Jouluhalko

Joulu vierähti tänä vuonna epätavallisesti kotosalla. Yleensä joulun aikana on matkusteltu joko pohjoiseen minun kotopuoleen tai miehen vanhempien luokse. Tänä jouluna teimme kuitenkin poikkeuksen ja vietimme ensimmäisen kotijoulun joulukuusineen kaikkineen. Ihan kahdestaan emme joulua viettäneet, vaan siskoni tuli miehensä ja koiransa kanssa viettämään joulua lumiseen Pohjois-Karjalaan.

Ensimmäinen kotijoulu tiesi ennakkovalmisteluita, joita emme olleet vielä aiemmin tehneet. Muutamia joulukoristeluita ynnä muuta tonttuilua piti puuhastella ennen vieraiden tuloa. Pieneen kotiimme eksyi myös pieni, aito joulukuusi! Ensimmäinen joulukuusi! (Jota vieraillut koira eikä Simo-kissakaan kaatanut/muuten vaan tuhonnut.)

Jouluruoka oli perinteisen jouluista. Pöydästä löytyi pieni kinkku, karjalanpaistia, lohta, laatikoita ynnä muuta mutusteltavaa.

Sörsseleihin laitan joulun kahvipöydän komistuksen. Tämä herkullinen resepti on peräisin mieheni mummon reseptiarkistosta. Ei reseptiä turhaan hyväksi kehuttu, sillä se ansaitsi paikkansa joulun kahvipöydän kruununa!







Taikina:

3 munaa

1½ dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

2½ rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

2 dl kermaa

200 g appelsiinituorejuustoa

50 g tummaa suklaata rouheena/sulatettuna

½ dl sokeria

Kuorrutus:

2 dl kermaa

2 rkl sokeria

50 g tummaa suklaata rouheena/sulatettuna

½ rkl pikakahvijauhetta (kahvijauhetta ei kaapista löytynyt, mutta herkullista oli ilmankin)

Valmista pohjan taikina. Vaahdota munat ja sokeri keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Kääntele kuivat aineet muna-sokerivaahtoon varovasti. Levitä taikina leivinpaperoidulle uunipellille. Paista 225 asteessa 5-7 minuuttia.

Kumoa paistunut pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Valmista täyte. Vaahdota kerma. Lisää kermavaahtoon muut täytteen aineet ja sekoita tasaiseksi massaksi. 

Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja kääri täytetty pohja rullalle. Leikkaa kääretortusta päätypalat pois. (Ja tarkista tortun herkullisuus jo tässä vaiheessa.) Tässä kohtaa annoin täytetyn tortun levätä yön yli.

Seuraavana päivänä kuorrutus ja viimeiset silaukset ennen tarjoilua.

Kuorrutuksen valmistus: vaahdota kerma ja lisää loput kuorruksen aineet. Sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus tortun päälle. 


Koristelin jouluhalon kaakaojauheella, suklaarouheella ja pähkinärouheella.

Vielä viimeisenä Simon jouluterveiset karvaisille ja vähemmän karvaisille otuksille. Mikään ei voita hyvin muotoutunutta kenkälaatikkoa..!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti