perjantai 28. marraskuuta 2014

Makeisia jouluun


Testailin jokin aika sitten erilaisia makeisten reseptejä makeiskurssille. Sanotaanko näin, että kokeilut onnistuivat vaihtelevalla menestyksellä. Tässä tarinaa niistä, joita kannattaa kokeilla vaikkapa joulupaketin sisällöksi, ja kokeilut jotka kannattaa jättää toteuttamatta.

  
Marja-suklaasalamin ohje on muokattu versio Dansukkerin-sivuilta löydetystä tryffelien ohjeesta. Suklaaviipaleissa maistuu ihanan raikas marja ja jos ei siivilöi marjasosetta löytyy herkusta myös pureskeltavaakin. Ei ole äklömakea. Jähmettyneestä salamista saattaa tulla vahingossa sydämen muotoisia makeisia. Kannattaa kokeilla!

Marja-suklaasalami 

75 g marjoja esim. vadelmaa/mustaherukkaa

½ dl sokeria

150 g tummaa suklaata

25 g voita


Pane suklaa pieneksi pilkottuna/karkeana raasteena kulhoon. Keitä marjoja ja sokeria 5 minuuttia. Puserra seos siivilän läpi suklaan joukkoon. Lisää rasva ja sekoita tasaiseksi massaksi. 
 Levitä massa pötköksi leivinpaperin päälle ja kääri pötkö leivinpaperin sisään. Nosta suklaapötkö jääkaappiini viilenemään. Kun pötkö on kovettunut, leikkaa pötköstä sopivan paksuisia suklaakiekkoja. (Vaihtoehtoisesti voit pyöritellä viilenneestä massasta palloja ja antaa niiden kovettua jääkaapissa.) Säilytä viileässä.


Seuraavana toinen varsin onnistunut kokeilu, joka on poimittu Leivotaan-lehdestä (4/2012). Näistä makeisista tuli ihanan sitkeän rapsakoita. Tämän ohjeen ehdoton etu on muokattavuus eli pähkinöitä ja siemeniä voi vaihdella maun mukaan. Herkullinen kokeilu!



Joulun pähkinänamut 

3/4 dl sokeria

75 g voita

1/4 dl hunajaa

1 ½ dl hasselpähkinää/  muita pähkinöitä karkeina paloina

½ dl auringonkukansiemeniä

Keitä sokeria, voita ja hunajaa noin 10 min. Seos on valmis, kun pudotat pari tippaa kylmään veteen, massa muuttuu kovaksi ja rapean lohkeavaksi.

Lisää pähkinät ja siemenet massaan. Sekoita. Peitä uunipannu leivinpaperilla ja levitä massa uunipannulle. Anna jäähtyä hieman. Leikkaa kovettunut levy paloiksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti