perjantai 13. helmikuuta 2015

Pähkinänisut

Päätin pitkästä aikaa leipoa kunnon nisua, vehnästä, pulla-pullukkaa. Tein sitten kolmella eri täytteellä pullia, joista yhdestä on tässä kuvamateriaalia ja ohje. Nämä herkkunisut olivat pähkinäpullia, joihin täytteeksi rullattiin voita, ruokokidesokeria, mantelijauhetta ja pähkinärouhetta. Ihan vaan rannemitalla ripsuttelin eli mitään tarkkoja mittoja minulla ei ole antaa, mutta voin kertoa, etteivät olleet mitään visutorttuja.
Näiden pullien lisäksi leivoin korvapuusteja ja vaniljakierrepullia. Vaniljakierrepullien osalta todistusaineisto on jo tuhottu, joten en ainakaan tässä vaiheessa voi jakaa sen reseptiä sörsseleihin.

Näiden pähkinänisujen parhautta oli ihana koostumus, jossa toisiaan täydensivät pehmoinen pulla, mehevä täyte sekä rapsakat pähkinäpalat.

 
Taikina:

7,5 dl maitoa tai vettä

2 pussia  kuivahiivaa

2 pientä munaa

2-3 tl suolaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemumma

noin 20 dl vehnäjauhoja (vaivaustuntuman mukaan)

175g voita sulatettuna


Täyte:

voita

ruokokidesokeria

mantelijauhetta

pähkinärouhetta


Voiteluun kananmunaa

Lämmitä neste reilun kädenlämpöiseksi. Lisää nesteeseen muna, sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Lisää jauhoja pikkuhiljaa nesteseokseen samalla vaivaten. Kun noin puolet jauhoista on lisätty, vaivaa tovi kunnolla taikinaa, jotta sitko muodostuu. Lisää vähitellen loput jauhot ja sulatettu rasva.

Kohota taikina kaksikertaiseksi.

Kohonneesta taikinasta otin 1/3 osaa ja paukutin ilmat pihalle taikinapallosta. Kaulin suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitin sen päälle osittain sulanutta voita, ruokokidesokeria, mantelijauhetta ja lopuksi ripsuttelin pähkinärouheet. Levy rullalle ja rullasta leikattiin 1,5-2 cm levyisiä paloja. Osan paloista nostelin paperivuokien sisälle, osan jätin ilman vuokaa leivinpaperin päälle.

Vielä kohotus, jonka aikana ehtii vääntää lopputaikinan pulliksi. Lopuksi vielä kevyt voitelu munalla ja pinnalle vielä pähkinärouhetta. Paisto uunissa 225 asteessa 8-10 minuuttia riippuen pullien koosta.

Herkuttele tuoreeltaan tai nappaa pakkaspullana yllätysvieraille!

Pakkasesta puheenollen..

Jokin aika sitten sulateltiin pakkaset ja aina niin innokas apupoika-Simo oli menossa mukana. Erityisesti sulatusvaiheen valumatippojen tarkkailu sai Simon huomion herkistymään. No kaikki kiva loppuu aikanaan ja nyt on puhtoiset pakkaset ja Simon tyytyminen vain tylsään ikkunakyttäykseen. Josko pikkutirppa ohi lentäis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti